Je kunt je er eigenlijk niet op voorbereiden. Zelfs als je wist dat je partner dood zou gaan en je dacht al een eindje op weg te zijn in het afscheid nemen.

Rouw kan je zo overvallen.
Alsof je in één keer in een onherbergzaam gebied wordt gedropt en het maar uit moet zoeken. Je hebt geen kaart, geen wegwijzer. Je doet maar wat.

In het begin kun je je zo gedesoriënteerd voelen. Je bent vooral aan het overleven. De minuten, uren, dagen door zien te komen.

De dood is zo vreemd. Het leven is zo vreemd.
Je liefste niet meer tegen kunnen komen zo onwerkelijk en het verdriet zo groot. Je hebt geen idee waar je het moet zoeken.

Je hoeft het niet alleen te doen

Het helpt als je weet dat je niet alleen bent. Als een ervaren gids je af en toe bijschijnt, zodat je kunt zien waar je bent.
Je uitrusting helpt aanvullen of iets uitlegt over het terrein. Je een zakdoek geeft of een zacht dekentje. Of gewoon bij je zit tot je genoeg energie en moed hebt om weer een stukje verder te gaan.

Een andere wereld

Later, als je weer min of meer functioneert en mensen zeggen dat je er beter uitziet, kan de tocht nog eenzamer voelen.
Jij loopt nog steeds in het leefgebied van rouw maar de anderen hebben het niet in de gaten. Ze denken dat jij in dezelfde wereld bent als zij.

En als je iets probeert duidelijk te maken over jouw belevingswereld (hoe zwaar je de zomertijd vindt bijvoorbeeld) dan zeggen ze dat je wel door moet gaan, dat hij of zij ook niet zou willen dat je nu nog zo verdrietig zou zijn.

Dus vertel je maar niet zo vaak meer hoe het echt met je is. Of erger nog, ga je twijfelen aan je eigen ervaring. Zou je er niet al overheen moeten zijn, blijf je er niet teveel in hangen? Ben je wel normaal?

Je hoeft het niet alleen te doen

Dan is het zo belangrijk te horen dat je niet gek bent. Dat er een rustplek is waar alle ruimte is voor je gevoelens. Waar erkenning, aanmoediging en ondersteuning is voor je rouwtocht ook al speelt je leven zich meer in de gewone wereld af.

Nu niet, het gaat goed

Soms heb je er zelf genoeg van. Wil je nu wel weer eens wat leuks meemaken. Al dat sombere!
Dus neem je een afslag en richt je je op andere dingen. Volg je cursussen, misschien ga je daten. 

 

Je onderneemt van alles, leert jezelf op een andere manier kennen. Verrassend soms.
En als er verdriet komt, druk je het weg.
Nu niet, het gaat net zo goed. Nu geen rouw meer.

En toch..

Het zou zomaar kunnen dat je je zelf dan op een dag in een leven ziet rondlopen dat best okee is.
Goedbedoelende vrienden, prima werk, nieuwe dingen aangedurfd en toch en toch en toch…

Diep in je hart maakt het je niet meer uit of je er bent of niet. Het is alsof het leven haar glans heeft verloren. Niet echt betekenis heeft.
Diep verdriet voel je niet maar diepe vreugde ook niet meer.

Je hoeft het niet alleen te doen 

Ook dan kan steun zo belangrijk zijn. Iemand die je helpt ontdekken dat het mogelijk is te genieten, je te ontwikkelen, nieuwe ervaringen op te doen én tegelijkertijd ruimte te houden voor je verdriet, je gemis of andere gevoelens die opkomen.

Het maakt je leven zoveel vreugdevoller, zoveel rijker en zoveel dieper, als alles er mag zijn. 
Je rouwreis én je verlangen naar meer.

Hulp om je weg te vinden

Je liefste verliezen is zo groot.
En de tocht door rouw zo alleen, zo onoverzichtelijk, zo vol obstakels en valkuilen dat het niet gek is om ook professionele steun te zoeken.

Rouwbegeleiding kan je paaltje in de grond zijn, je bankje om te rusten, je informatiebord, richtingaanwijzer en outdoortraining ineen.

En een goede rouwbegeleider of rouwcoach, de gids die je helpt zelf je weg in rouw te vinden.
In het begin van je tocht maar ook als je al langer onderweg bent. En soms zo nu en dan nog, als de grootste reis achter je ligt.

Omdat de rouw om je lief én de liefde voor hem of haar, deel van je blijven uitmaken. En dat wil soms weer ondersteunende aandacht.


Zomersessie

Zoals belooft bied ik deze zomer steeds iets aan om je wat meer steun te geven in een lastige tijd.
Voor extra professionele support bied ik nu de mogelijkheid om een zomersessie te doen tegen korting. Hieronder vind je alle informatie.

Lieve vrouw, iedere tocht in rouw is anders. Misschien herken je je in bovenstaande, misschien ziet het er voor jou weer heel anders uit.

Hoe het ook voor je gaat, zorg goed voor jezelf!

 

Liefs,

Zomersessie


aanmelden tot 15 september 2019

Omdat de zomertijd nu eenmaal extra zwaar kan zijn als je in de rouw bent, bied ik tot
15 september 2019 de mogelijkheid om eenmalig een sessie tegen korting te doen. Voor wie behoefte heeft aan meer ondersteuning.


Intakegesprek

Als je interesse hebt in een zomersessie beginnen we – zoals ik altijd doe – met een kosteloos intakegesprek per telefoon of online van zo’n 30 minuten. Het is fijn om vooraf meer te weten over je omstandigheden en wat je behoefte is. 


Kosten

Een zomersessie kost € 65,- voor een sessie van 75 min. De standaard prijs is € 90,-


Waar?

Mijn praktijk aan huis is in Amsterdam Zuid-Oost aan de rand van de stad. Goed bereikbaar met de auto en OV.
En parkeren is gratis.

En als je niet in Amsterdam woont?
Je kunt er natuurlijk een dagje Amsterdam van maken of rustig de tijd nemen om te reizen en de sessie te laten bezinken.


Of online

Als Amsterdam te ver voor je is of als je de deur niet uit kunt vanwege je kinderen bijvoorbeeld, dan kun je ook een sessie online doen. Via de computer dus met beeld en geluid.
Dat werkt ook heel goed; ik leg nog wel uit hoe dat praktisch gaat, mocht je daar geen ervaring mee hebben.


Ter info

Ik bied mijn sessies doorgaans aan in een coachingstraject van drie of zes keer.
Zes keer voor wie zich nog zo stuurloos voelt en drie keer voor wie al langer in de rouw is en weer even richting of bodem wil voelen. Sommige clienten stoppen na zo’n traject, anderen gaan door zolang ze het fijn vinden of komen af en toe terug.

De zomersessie hoort dus niet bij zo’n traject maar is eenmalig. Mocht je zelf behoefte hebben aan meer, dan kan de sessie onderdeel van een pakket worden. De korting heb je dus altijd.


Interesse in een zomersessie?

Lijkt het je fijn om wat meer aandacht en steun voor jezelf te krijgen in deze tijd, dan kun je onderstaand formulier invullen.
Ik neem dan contact met je op om een intakegesprek te plannen.
Denk er wel aan om voor 15 september 2019 je interesse kenbaar te maken. De sessie zelf kan ook daarna gepland worden, mocht je nu op vakantie zijn.


Liever meer lezen?

Meer informatie over rouwbegeleiding in Amsterdam vind je op mijn website door hier te klikken: Rouwverwerking
Meer informatie over online-rouwbegeleiding vind je op mijn website door hier te klikken:  Online-Rouwbegeleiding

 

 

 

Je hoeft het niet alleen te doen

 

 

Contact zomersessie

Geen blog missen?

 

Ben je dit artikel toevallig tegengekomen – op social media bijvoorbeeld – en spreek het je aan?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je de blogs vanzelf in je mailbox en blijf je tegelijk op de hoogte van mijn nieuwste aanbod en acties. Speciaal voor vrouwen die hun geliefde moeten missen.

 

Ik ben Trudy van Keeken. Sinds 2013 gecertificeerd rouwbegeleider en sinds 2015 wijzer dan ik had willen zijn, toen ik zelf weduwe werd. Ik help vrouwen die moeten leven met de dood van hun geliefde (m/v) en meer steun willen om hier mee om te kunnen gaan.
Het Rouwkollektief ben ik in 2018 gestart.