December met al die feestdagen is confronterend als je in de rouw bent. En rondlopen in een wereld vol schitterende feestverlichting en non-stop kerstmuziek gewoon heel moeilijk.

Jezelf dan dwingen eraan mee te doen, is misschien wel het allermoeilijkste. Maar de vraag is of je dat moet willen.

Luisteren en voelen

Als je in de rouw bent of als je gemis nu extra getriggerd wordt, is het zo belangrijk om niet over je grenzen te gaan. Om goed te luisteren en te voelen wat je lichaam aankan, wat je hart aankan.

Wees lief voor jezelf

Maar wat dan? December verdwijnt niet en je verdriet is ook niet zomaar weg.
Hoe kom je die feestdagen een beetje goed door als je in de rouw bent? Simpel.
Wees lief voor jezelf.

Hoe lief?

Hoe lief? Heel lief. Radicaal lief.
Neem jezelf steeds opnieuw als uitgangspunt. Hoe je je voelt, wat je nodig hebt en wat je nu absoluut niet kunt verdragen. En probeer daar zoveel mogelijk aan tegemoet te komen.


Eerst maar die kerstdagen

Ben je alleen met kerst maar weet je dat wat contact je helpt? Vraag een vriendin voor een wandeling om de dag te breken. Of drink thee met elkaar via Skype en praat een uurtje. Of…

Ben je uitgenodigd en wil je wel met anderen zijn maar niet te lang? Vraag of je alleen mag komen borrelen of blijf alleen voor een voorgerechtje. Of…

Heb je ja gezegd tegen een kerstdiner, beloof jezelf dan dat je weggaat als het niet gaat. Je kunt het van te voren aangeven zodat je je niet ongemakkelijk hoeft te voelen. Blijf zolang het goed voelt. Ga weg als het teveel is.

Is Kerst uit gewoonte bij jou? Je hoeft het niet te doen zoals het altijd was. Als het teveel is om het diner te maken, vraag of iedereen iets meeneemt. Of doe het kleiner. Anders. Zoals het wel past.

Heb je niets en niemand? Misschien wordt er iets georganiseerd in je buurt. Of kun jezelf ergens aan meehelpen. Toch een beetje in de kerstsfeer en tegelijk iets om handen.

Waar je ook bent, maak ruimte voor je geliefde als je dat wilt. Zet een foto neer, breng een toost uit, noem haar of zijn naam. Het is fijn als iemand er zo toch bij is en anderen zullen het niet snel doen.


En dan nog Oud & Nieuw

Wil je niet alleen zijn met Oud & Nieuw? Voel goed met wie je zou willen zijn. Het is fijn als je met een paar mensen bent bij wie je echt  jezelf kunt zijn.

Soms kan een groot feest weer fijner zijn. Je bent meer anoniem en kunt ongemerkt weg als het genoeg is.

Ben je toch alleen met Oudjaar en zie je er tegen op? Een avondprogrammaatje voor jezelf maken kan misschien wat houvast geven.
Lekkere dingetjes voor jezelf halen en er bewust een momentje van maken.

Tijd inplannen om wat te schrijven of mediteren als dat bij je past. Een ritueeltje doen. Muziek luisteren. Een tvprogramma kijken.

Huilen, dansen, tegen je liefste praten, je kunt alles doen wat je wilt en wat je helpt. Het kan verrassend intiem en veilig zijn, alleen met jezelf.

Wil je niets? Doe niets!
Kruip lekker in bed met een boekje en ontsla jezelf van de verplichting dat het anders zou moeten zijn.

Allemaal goed en wel maar wat als je nog kinderen thuis hebt? Die een kerstboom willen en vuurwerk? Eigenlijk hetzelfde.
Doe wat je kunt maar hou ook je grens in de gaten.

Neem de tijd om te kijken wat jij nodig hebt. En wat zij nodig hebben. En neem het allebei serieus. Misschien wil je je een uurtje terugtrekken om iets voor jezelf te doen.

Als ze groot genoeg zijn kun je overleggen hoe de dag of avond eruit kan zien en ook hoe jullie persoon er een plek in kan hebben.


Doe wat goed is

Doe wat goed is, het is al zo pijnlijk deze maand zonder je partner. Voel wat je nodig hebt en wat je helpt en gun jezelf dat.
Radicaal lief dus. Sowieso heel belangrijk als je in de rouw bent. En in December nog een beetje meer.

 

Lieve vrouw, ik wens je zachte feestdagen, dicht bij jezelf,

Liefs,

En jij?

Hoe gaan jouw dagen eruit zien? Wat heb jij nodig om goed voor jezelf te zorgen? Laat het hieronder weten als je zin hebt. Of schrijf naar trudy@rouwkollektief.nl
Ik hoor het graag!

 

 

 

Ik ben Trudy van Keeken. Sinds 2013 gecertificeerd rouwbegeleider en sinds 2015 wijzer dan ik had willen zijn, toen ik zelf weduwe werd. Ik help vrouwen die moeten leven met de dood van hun geliefde (m/v) en meer steun willen om hier mee om te kunnen gaan.
Het Rouwkollektief ben ik in 2018 gestart.