Hoe zou het zijn als er iemand is die iedere dag even checkt hoe het met je gaat? Aan wie je kunt vertellen hoe je je voelt en die nooit probeert je ervan af te praten of het mooier te maken dan het is? Iemand bij wie je mag klagen en vloeken en onredelijk zijn.

Iemand die soms met verrassend wijze inzichten komt en altijd op het juiste moment. Iemand die wil weten wat je nu nodig hebt en je zo helpt te ontdekken hoe jij dit het beste kunt doen. Dit leven in rouw.

Ze is er al

Klinkt goed, toch? En je kunt haar zelf oproepen. Ze is er namelijk al. Je hoeft haar alleen maar uit te nodigen tevoorschijn te komen. Door te schrijven.

Morningpages

Julia Cameron (van het boek The Artist way) kwam er als eerste mee. The Morningpages.
Iedere ochtend 3 bladzijden schrijven. Om te ontdekken wat je wilt, om intiem te zijn met jezelf, om jezelf terug te vinden. Haar insteek was het hervinden van je creativiteit .

Mourningpages

Mijn insteek is je te helpen dicht bij jezelf te zijn, om ruimte te maken voor je gevoelens en om steeds opnieuw kracht en houvast in jezelf te vinden, bij alles waar de rouw je doorheen slingert.

Dus heb ik een letter toegevoegd. Mourningpages. Omdat schrijven helpt. Zeker als je in de rouw bent. En hoe het er dan uitziet?

Men neme

Men neme een schrijfschrift en een lekkere pen.
En schrijft. Zonder te stoppen. Over wat dan ook.

Je schrijft dat

Je schrijft dat je geen zin hebt om te schrijven. Of geen zin om op te staan. Je schrijft over je hart, hoe open het is of hoe dicht, over je haar-uitgroei en de boodschappen, dat je je liefste mist of over al die mensen die er niets van snappen. Hoe trots je bent op jezelf.

Doorschrijven

Het maakt niet uit wat je schrijft. Zolang je maar schrijft. Je volgt gewoon je stroom.Zonder verbeteringen, zonder diep nadenken. Gewoon pen op papier en doorschrijven.

3 of 10

Als je ervan houdt of er al bekend mee bent, schrijf je 3 bladzijden. Als het nieuw voor je is of not yet your thing, schrijf je 10 minuten. En morgen weer. Mourningpages dus.

Het mooie

Het mooie is dat het heel simpel is en iedereen het kan. Je hoeft geen schrijftalent te hebben.

Het mooie is ook dat regelmatig schrijven je bewust maakt van jezelf. Dat je meer stilstaat bij wat er in je omgaat en wat je nodig hebt. Waardoor er oplossingen komen, die je leven ondersteunen.

Schrijven aardt je ook en brengt je in contact met diepere lagen in jezelf. En dat is zo behulpzaam temidden van alle chaos en reactiviteit die rouw op kan roepen.

Het moeilijke

Het moeilijke is dat het in het begin wat discipline vraagt om dagelijks te schrijven. En het kan weerstand oproepen. Je wilt soms helemaal niet weten hoe het met je is. Je wilt liever een doos Ferrero Rocher leeg eten (uit ervaring: slécht, slécht idee) of een hele Netflix-serie binge-watchen.

Dat kan. Dan schrijf je dat op en eet je vervolgens die doos leeg. Het mooie is dan wel weer dat je je er zo bewust van wordt, dat je er misschien ook eerder mee op zal houden.

Uitnodiging

Ik wil je uitnodigen om een tijdje iedere dag te schrijven. Gewoon om te kijken of het iets voor je is. En ochtend, middag of avond, dat maakt niet uit. Drie bladzijden of 10 minuten. Of iets er tussenin als dat beter voor je werkt.

Mourningpages & Support

En wil je een beetje extra aanmoediging om het ook echt te doen, dan kun je je aanmelden voor wat extra Schrijfsupport. Hieronder lees je er meer over.

 

Lieve vrouw in de rouw, wat je ook doet, wees in ieder geval zacht voor jezelf. Het leven is pittig genoeg.

Liefs,

Uitnodiging & Schrijfsupport: meld je aan

Een uitnodiging om mee te doen met mourningpages schrijven. Omdat ik het je gun te ervaren hoe fijn en behulpzaam schrijven kan zijn. En met extra schrijfsupport omdat een beetje aanmoediging nooit kwaad kan. Je kunt gewoon morgen beginnen met schrijven. Of vandaag al. En ik laat in September van me horen.

Mails & Schrijftips

Wie zich aanmeldt krijgt in September vier keer een mailtje van mij, waarin ik even check hoe het schrijven gaat. Of je nog vragen hebt of tegen dingen aanloopt. En je krijgt er gelijk een schrijftip bij. Heb je zin om terug te schrijven, doén! Geen behoefte om te reageren maar wel zin in een wekelijkse schrijftip, dan kan dat natuurlijk ook.

Er zijn geen kosten aan verbonden. Ik vind het gewoon leuk als het je stimuleert om een periode uit te proberen of schrijven voor je werkt. En misschien kan ik wat obstakels wegnemen.

Zin in schrijftips & support?

Zin om mee te doen aan de mourningpages en extra support en tips te krijgen? Geef je dan op via onderstaande knop. En als je nog niet ingeschreven staat, ontvang je voortaan ook de nieuwsbrief voor andere tips en ondersteuning. Benieuwd of het iets voor je is? Doen!