Lieve vrouw in de rouw,

Deze brief is voor jou. Omdat ik veel aan je moet denken deze dagen. Deze schitterend warme zomerdagen.

Zondag liep ik langs de Gaasperplas met mijn hond Pide en overal waren mensen neergestreken op de grasvelden. Onder de bomen, langs het water, overal uitgespreide kleedjes met lekker eten, jonge meiden in bikini, stelletjes in omhelzing, honden uitgelaten rondrennend met elkaar. Iedereen in zo’n feestelijke ontspannen stemming.
Ik werd er blij van. Blij en dankbaar.

Want ik realiseerde me heel goed dat dit mijn eerste zomer is die geen bijsmaak meer heeft. De eerste waar ik me weer onderdeel voel van de feestvreugde, onderdeel van dezelfde wereld.
En daarom moest ik aan jou denken, lieve vrouw in de rouw.

Ongelukkig

Omdat ik weet dat de kans groot is dat je ongelukkig wordt van deze mooie zomer. Nog ongelukkiger. Dat je je buitengesloten voelt. Vervreemd van al die blije mensen in die laissez-faire stemming. Terwijl jij jezelf vooral bij elkaar probeert te houden.

Niet behulpzaam

En als anderen dan ook nog zeggen dat je wel naar buiten moet gaan ‘omdat het goed voor je is’  of ‘ Wat een heerlijk weer, hè. Geniet ervan! ‘, dan is dat niet erg behulpzaam.
Alsof er iets te genieten is als je geliefde dood is. Alsof het zo simpel is. Alsof de zomer niet alle glans verloren heeft, nu je er niet meer samen van kunt genieten.

Waar ben je

Ik vraag me af waar je nu bent. Wat je aan het doen bent als je vrij bent. Of je je stil houdt in je huis of juist veel met anderen afspreekt om maar niet zo alleen te hoeven zijn. Of zit je op een terrasje tussen de andere mensen en voelt alles verkeerd. Voel je voortdurend wie er ontbreekt in dit leven?

(En misschien zit je op een terrasje en heb je het goed. Vind je het fijn dat het zomer is. Ontspant het je. Ik hoop het voor je. Ik gun het je.)

Lieve vrouw in de rouw

Lieve vrouw in de rouw, misschien ontspannen, misschien down, misschien jaloers, misschien verlangend naar de herfst, geen tips deze keer. Ik wil je alleen maar laten weten dat ik aan je denk. En het begrijp.

Liefs,

PS Schrijf me

Ik ben benieuwd hoe het met je gaat deze zomer. Wat je doet en niet doet. Laat het me weten als je zin hebt. Je kunt hieronder reageren, op Facebook of mailen naar trudy@rouwkollektief.nl
Ik hoor graag van je.

 


Wilna Breukelaar maakte de mooie foto. Kunstenares Malgorzata Chodakowska het prachtige houten beeld.