Het is weer zomer. Tijd voor ontspanning en plezier.
Er even lekker op uit. De boel de boel laten, wég van de dagelijkse sleur en wég van alles waar je je normaal druk om maakt. Wie zou zich daar niet op verheugen?
Nou, jij misschien.

Luxe van samen

Wat een luxe is het toch om met je partner op vakantie te gaan.
De vertrouwdheid van elkaar goed kennen, weten waar je behoefte aan hebt, elkaar een beetje met rust laten en genieten van samen dingen doen. Met ieder zo je taak en talenten.

De luxe ook om ruziënd de tent op te zetten. Of je flink te ergeren aan elkaar omdat je moe bent en af moet kicken van de dagelijkse hectiek. Elkaar dan na een paar dagen aankijken en tóch gewoon weer de leukste vinden.

Wat een luxe was het om samen te zijn.
En wat een gemis om dat kwijt te zijn.

Confronterend

Leven zonder je liefste is normaal al zwaar maar in de zomer is het vaak extra moeilijk.

Of je nu kinderen hebt en ze probeert een fijne schoolvakantie te bezorgen, voor het eerst alleen op vakantie gaat of niet verder komt dan de tuin of de bank binnen: de zomer is confronterend als je in de rouw bent. Vakantie is confronterend.

Zon en zorgeloosheid

Het is opmerkelijk hoe makkelijk je dat ook weer kunt vergeten als het zover is. Zelfs als je al meerdere zomers alleen hebt gedaan en beter weet, hou je vaak de associatie met zon en zorgeloosheid. Met alleen maar relaxen en genieten.
Terwijl in werkelijkheid de kans groot is dat je rouw ook mee op reis gaat. Zelfs als je je best goed voelt. Duikt ze gewoon als verstekeling onder in je koffer.

Tegenvaller

Als je daar niet op bedacht bent kan de vakantie zo tegenvallen. Verwachtte je even alles achter je te kunnen laten, kruipt toch de eenzaamheid weer in je bloed. Doet het pijn als je vaders met hun kinderen ziet spelen, word je jaloers als je mensen ziet zoenen of voel je je ontheemd tussen al die onbekende mensen op die groepsreis, die niets van jouw pijnlijke hart weten.

Niet op vakantie?

Moet je het dan maar niet doen op vakantie gaan? Als het toch alleen maar kommer en kwel wordt? Natuurlijk wel.
Tenminste, als je eraan toe bent. Als je behoefte hebt aan verandering van omgeving, 

aan andere mensen ontmoeten, aan uitrusten of verzorgd worden.
Het dagelijks leven in rouw is zwaar genoeg, even ontspannen kan heerlijk zijn.
Als je er maar rekening mee houdt dat je rouw met je meereist.

Voorbereid op reis 

Zoals je rekening houdt met wat kinderen nodig hebben op een vakantie – hun knuffel, iets lekkers voor onderweg, een nieuw spelletje op de telefoon – zo kun je ook rekening houden met een vakantie waar rouw je reisgenoot is.

Ik ga op vakantie en neem mee…

Want wat helpt jou om een zo goed mogelijke tijd te hebben, wat geeft je wat houvast, wat geruststelling? 
Een foto van je lief in je vakantiehuisje, een altaartje met spulletjes van thuis? Een afspraak met een vriendin dat je mag bellen of appen als het lastig is? Ergens een ontmoeting afspreken halverwege?

Of als je met anderen weg bent, heb je behoefte aan een kamer alleen zodat je ongestoord kunt huilen? Of juist liever een kamer delen zodat je niet weer alleen hoeft te zijn?

En wat is goed om te doen? Een vakantie met andere alleenstaande ouders, een georganiseerde groepsreis met een vriendin of een paar dagen alleen op een plek waar lekker voor je gekookt wordt? Wat helpt jou? Wat vind jij prettig?

Neem jezelf serieus

Het is belangrijk dat je serieus neemt hoe je je voelt en wat je aankunt. Dat is altijd al belangrijk maar als je in de rouw bent nog meer.
Overschreeuw jezelf niet. Het ene jaar kun je meer hebben dan het andere jaar. En daar zit niet persé een logica in.

Dus luister goed naar je lijf, naar je hart. En vergeet hoe het zou moeten zijn. Smaakt het naar meer – fijn! – misschien kun je wat langer blijven. Valt het je te zwaar? Ga eerder naar huis.
Help jezelf zo goed mogelijk.

Als je dan toch aan het pakken bent…

Misschien blijft je rouw lekker onderin de koffer zitten. Dat zou fijn zijn, even helemaal pauze. En misschien zit ze ‘s avonds naast je als je een wijntje onder de sterrenhemel drinkt en huilen of vloeken jullie samen.

Het is niet te voorspellen. Maar kijk vooraf wat je kunt doen om jezelf wat extra te ondersteunen. Om een zo ontspannen mogelijke vakantie te kunnen hebben.

Enne… als je toch aan het pakken bent, neem in ieder geval een schrift en een pen mee!
Schrijven is een fantastisch hulpmiddel, juist nu.
Binnenkort vertel ik daar wat meer over.

 

Lieve vrouw in de rouw, voor nu liefs en niet vergeten:

Je hoeft het niet alleen te doen!

 

En wat doe jij deze zomer?

Wat zijn jouw plannen, blijf je thuis, ga je weg? 
Hoe is dat voor je? En heb je ideeën hoe je jezelf extra steun kunt bieden?

Laat het hieronder weten, als je wilt. Ik hoor het graag en wie weet kun je elkaar op ideeën brengen.
Maar mailen mag ook natuurlijk: trudy@rouwkollektief.nl

Blogs voortaan in je mailbox?

Ben je dit artikel toevallig tegengekomen en spreek het je aan?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je de blogs vanzelf in je mailbox en blijf je tegelijk op de hoogte van mijn nieuwste aanbod om je te ondersteunen. Om die lastige zomer door te komen bijvoorbeeld.

 

Ik ben Trudy van Keeken. Sinds 2013 gecertificeerd rouwbegeleider en sinds 2015 wijzer dan ik had willen zijn, toen ik zelf weduwe werd. Ik help vrouwen die moeten leven met de dood van hun geliefde (m/v) en meer steun willen om hier mee om te kunnen gaan.
Het Rouwkollektief ben ik in 2018 gestart.