Hoe het werkt

Rouwen is een natuurlijke reactie wanneer iemand van wie je houdt overlijdt. Tegelijkertijd word je vaak aangemoedigd er niet te veel aan toe te geven en vooral dóór te gaan. Je blik op de toekomst te houden. Zelf wil je misschien ook het liefst weg van zoveel intensiteit en verdriet. Het is zo menselijk. Maar dat is rouwen ook. Menselijk en heel erg nodig.

Rouw heeft ruimte nodig:

Wie in de rouw is gaat door allerlei intense gevoelens en ervaringen heen. Het is belangrijk dat daar ruimte voor is. Dat het precies zo mag zijn als het voor je is en niets weg hoeft. Gevoelens die te lang onderdrukt worden, slaan zich op in je lichaam en kunnen je ziek maken, gestresst of depressief. Ruimte geven aan je gevoelens (of aan het ontbreken ervan) geeft meer ruimte aan jou en helpt je draagkracht te vergroten.

Rouw heeft ondersteuning en erkenning nodig:

Rouw is een eenzaam proces. Een tocht door onbekend, donker gebied waarin je makkelijk verdwaalt. Het helpt als je weet dat je niet alleen bent. Als iemand je af en toe bij schijnt, zodat je kunt zien waar je bent. Je uitrusting helpt aanvullen of iets uitlegt over het terrein. Of gewoon bij je zit tot je genoeg energie en moed hebt om verder te gaan.

En het helpt als je anderen tegenkomt die hetzelfde traject doorlopen. Die je niets hoeft uit te leggen, die weten waar je doorheen gaat. Met wie je af en toe een zakdoek deelt of een stukje oploopt.

Rouw heeft bewustzijn nodig:

Steun van anderen is belangrijk. Steun van binnenuit is minstens zo belangrijk. Je kunt jezelf makkelijk verliezen in de intensiteit van het rouwproces. Het helpt als je dicht bij jezelf kunt blijven en je bewust bent van je gevoelens, je reacties, verlangens en behoeftes. Je hebt je eigen liefde, compassie en zorg nodig om je leven aan te kunnen.

Rouw als metgezel:

Rouw wordt vaak gezien als de vijand. Dat wat het leven zwaar en vreugdeloos maakt en eigenlijk zo snel mogelijk weg moet. Maar rouw is een proces dat tijd en aandacht verlangt en je zo helpt om langzaam, langzaam te kunnen accepteren wat zo moeilijk te accepteren is: een leven zonder je geliefde.
Rouw is geen foutje maar een wijs proces, dat je kunt vertrouwen en volgen als je het eenmaal (her)kent en begrijpt.

Rouw is geen foutje maar een wijs proces dat je kunt vertrouwen.